Zapraszamy na szkolenia i warszataty

KAWA

Program:

  • Kawowe fale.
  • Pochodzenie kawy – główni producenci kawy.
  • Gatunki kawy.
  • Metody obróbki kawy.
  • Proceudra oceny jakości zielonej kawy – pomiary oraz defekty zielonego ziarna.
  • Świeżość ziaren – jak odpowiedni przechowywać kawę.
  • Degustacja kaw, czyli teoria w praktyce – omówienie różnorodnośi kaw na przykładach.

BARISTA BASIC

Program:

  • Budowa i eksploatacja ekspresu ciśnieniowego.
  • Ustawienie młynka do kawy.
  • Akcesoria baristy.
  • Proces przygotowania prawidłowego espresso – czym różni się dobre od złego i jak zrobić to dobre, ekstrakcja (zasady).
  • Technika spieniania mleka i przygotowania kaw mlecznych.
  • Technika zalewania mleka – jak malować podstawowe Latte Art.
  • Ćwieczenisa ustawienia stopnia zmielenia kawy, dozowanie i jej dystrybucja, techniki ubicia kawy i parzenia espresso.

PROCES PALENIA KAWY

Program:

  • Kawa – jaki gatunek, pochodzenie.
  • Etapy procesu wypalania kawy.
  • Procesy zachodzące w trakcie palenia kawy.
  • Budowa typowego pieca do kawy oraz inne urządzenia stanowiące ważne elementy wyposażenia palarni.
  • Część praktyczna palenia kawy – obejmuje proces wypalania kawy oraz degustację naparów z ziaren wypalonych na różne kolory i profile palenia.

ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY

Program:

  • Metody przelewowe – czym się od siebie różnią i jak stosować je dobrze.
  • Jakie ziarna kawy wybrać.
  • Czynniki wpływające na smak i jakość zaparzonej kawy: czym kawę zmielić oraz stopień zmielenia, proporcja i temperatura wody, czas parzenia.
  • Prezentowacja oraz ćwiczenia z przygotowywania kawy za pomocą urządzeń drip V60 i aeropress.

SESNORY SKILLS

Program:

  • Analiza sensoryczna – podstawowa wiedza na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy.
  • Zmysł smaku oraz wzroku: mechanizm działania oraz udział w analizie sensorycznej.
  • Body i tekstura.
  • Cupping – jak ważny i z kim jest na co dzień.
  • Porównawcze testy kawy – ćwiczenia z opisywania intensywności podstawowych smaków oraz body i tekstury naparu.