Zapraszamy na szkolenia i warszataty
KAWA
Program:
- Kawowe fale.
- Pochodzenie kawy – główni producenci kawy.
- Gatunki kawy.
- Metody obróbki kawy.
- Proceudra oceny jakości zielonej kawy – pomiary oraz defekty zielonego ziarna.
- Świeżość ziaren – jak odpowiedni przechowywać kawę.
- Degustacja kaw, czyli teoria w praktyce – omówienie różnorodnośi kaw na przykładach.
BARISTA BASIC
Program:
- Budowa i eksploatacja ekspresu ciśnieniowego.
- Ustawienie młynka do kawy.
- Akcesoria baristy.
- Proces przygotowania prawidłowego espresso – czym różni się dobre od złego i jak zrobić to dobre, ekstrakcja (zasady).
- Technika spieniania mleka i przygotowania kaw mlecznych.
- Technika zalewania mleka – jak malować podstawowe Latte Art.
- Ćwieczenisa ustawienia stopnia zmielenia kawy, dozowanie i jej dystrybucja, techniki ubicia kawy i parzenia espresso.
PROCES PALENIA KAWY
Program:
- Kawa – jaki gatunek, pochodzenie.
- Etapy procesu wypalania kawy.
- Procesy zachodzące w trakcie palenia kawy.
- Budowa typowego pieca do kawy oraz inne urządzenia stanowiące ważne elementy wyposażenia palarni.
- Część praktyczna palenia kawy – obejmuje proces wypalania kawy oraz degustację naparów z ziaren wypalonych na różne kolory i profile palenia.
ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY
Program:
- Metody przelewowe – czym się od siebie różnią i jak stosować je dobrze.
- Jakie ziarna kawy wybrać.
- Czynniki wpływające na smak i jakość zaparzonej kawy: czym kawę zmielić oraz stopień zmielenia, proporcja i temperatura wody, czas parzenia.
- Prezentowacja oraz ćwiczenia z przygotowywania kawy za pomocą urządzeń drip V60 i aeropress.
SESNORY SKILLS
Program:
- Analiza sensoryczna – podstawowa wiedza na temat analizy sensorycznej i jej znaczenia w trakcie degustacji kawy.
- Zmysł smaku oraz wzroku: mechanizm działania oraz udział w analizie sensorycznej.
- Body i tekstura.
- Cupping – jak ważny i z kim jest na co dzień.
- Porównawcze testy kawy – ćwiczenia z opisywania intensywności podstawowych smaków oraz body i tekstury naparu.